Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Школу зберегли, але хто від цього виграв ...

Дата: 07.05.2019 09:38
Кількість переглядів: 649

Заздалегідь було відомо, що питання про ліквідацію Кривенської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів імені Й. В. Юркевича викличе певне пожвавлення в залі районної ради, де проходила двадцять сьома сесія селищної ради. Тому перш ніж приступити до розгляду його, селищний голова Олег Можарівський закликав усіх бути толерантними і дотримуватись порядку. І, як показала подальша робота, був цей заклик не зайвим.

Оскільки раніше це питання вже слухали на двох комісіях: бюджетній та гуманітарній, і жодна не схвалила його, то начальник відділу освіти селищної ради Василь Ільїн намагався чітко обґрунтувати необхідність такого кроку.

Мета ліквідації цього навчального закладу полягає в тому, щоб об’єднати Кривенську школу, у якій нині навчається 31 дитина, з Липківською, у якій 47 школярів. У результаті, як неважко зрозуміти, можна було б поліпшити і якість навчання, і умови, в яких воно проводиться.

Згідно з нормативною документацією освітньої галузі, на клас, у якому 5 і більше учнів, години розраховуються за повною програмою. А класи, у яких менше п’яти учнів, переводяться на індивідуальну форму навчання. А це лиш п’ять годин на тиждень в розрахунку на одного учня для початкових класів та 8 - 10 годин - для середніх класів, тобто навчальний час значно скорочується.

Об’єднання ж двох шкіл дозволяє сформувати повноцінні класи, що, безперечно, сприяє поліпшенню якості навчання, введенню факультативних курсів тощо. До того ж, не варто забувати про роль школи в житті дитини. Адже саме в цей час йде формування особистості, рис її характеру, вмінь та навичок.

У школі дитина отримує не лише базовий рівень освіти, а й компетентності на все життя, соціалізується в колективі, тобто вчиться знаходити своє місце в соціумі, вільно висловлювати і обгрунтовувати свою позицію, бути не лише інтелектуально, а й фізично розвиненою, вміти проявляти лідерські якості. І, як доведено досвідом, мала наповнюваність класів не дозволяє забезпечити цього.

Реалії сьогодення переконують, що в освітньому процесі, як і на виробництві, необхідно шукати найефективніші варіанти. Для переконливості досить навести лиш кілька цифр. У Попільнянському ліцеї, наприклад, щороку на кожного учня витрачається 23 тисячі гривень. А в Кривенській школі - 56 тисяч гривень. Звісно, що стан обох навчальних закладів - обладнання кабінетів, спортивна база, врешті, наявність теплих туалетів - навіть порівнювати не доводиться.

Чи варто витрачати кошти на придбання, скажімо, кабінетів хімії та фізики у школу, де навчається три десятки дітей? За наявності коштів, можливо, й так. Але, на які суми може сподіватись соціальний розвиток Кривого? В потоці надходжень до бюджету об’єднаної громади збори й податки з цього села становлять лиш трохи більше одного відсотка. Звісно, головним чином через те, що нема робочих місць. Але чи тільки?

У Кривому працюють фермери, які, з одного боку, активно долучаються до вирішення соціальних питань, у тому числі й недопущення ліквідації школи. А з іншого - роками користуються землю, на якій знаходиться їхнє майно, але досі не оформили її належним чином і, відповідно, місцевий бюджет не одержує від того жодної копійки.

  А відтак, в об’єднанні шкіл є доцільність як педагогічна, так і економічна. Поліпшення утримання її за рахунок ліквідації неперспективної - варіант цілком прийнятний в сучасних умовах.

І ще один аспект. Якщо задатись питанням, для кого школа: для вчителів чи для учнів, то відповідь має бути однозначною: наш обов’язок зробити все для того, щоб найкращі роки - період навчання в школі - були максимально ефективними для формування особистості.

Словом, аргументи очільник освітньої галузі наводив, як мовиться, більш ніж переконливі. Однак члени ініціативної групи, що прибула на сесію з Кривого, не мали наміру до них дослухатися.

У зверненні батьків та вчителів, яке вони передали до ради раніше, вимога була категоричною і неспростовною: на найближчі п’ять років нема підстав для закриття школи, оскільки щорічно протягом цього періоду в ній навчатиметься 33 - 35 учнів. Мовляв, а за цей час у село прийде молодь і воно стане перспективним.

Як кажуть, дав би Бог. Тільки повірити в це не просто з огляду на те, що і робочих місць, як уже говорилось, у Кривому бракує, і землі для потенційних інвесторів - теж. Та жодних аргументів активісти не чули, або не бажали чути.

Мене особисто вразив виступ депутата Анатолія Бойчука. Добре пам’ятаю, як рік тому Анатолій Кузьмич був категорично проти ліквідації школи в Голуб’ятині і зміни статусу навчального закладу в Саверцях. Нині ж він переконував кривенчан розповіддю про те, що після закриття школи в Голуб’ятині нема проблем з підвезенням дітей у Строків, навпаки це сприяє ще й ремонту дороги. А чимало школярів із Саверець, де у школі поставлено сучасні опалювальні котли, замінено вікна і обладнано внутрішні туалети, батьки відправляють на навчання у ліцеї Попільні і Фастова.

Кривенчани висловлювали стурбованість тим, що ціною навчання в сусідньому селі може бути здоров’я дітей, якщо, наприклад, поламається маршрутка і школярі перемерзнуть. Запевняли, що їхні діти ерудовані, а вчителі пройшли атестацію, запрошували в Криве на день села і навіть закинули, що прийняття схвального рішення про ліквідацію школи може спрацювати бумерангом під час виборів до місцевих рад.

Власне, про те, що бумеранг вже запущено, свідчив результат поіменного голосування: 7 депутатів - «за», 9 - «проти» та 5 - «утримались». «Проти» проголосували представники депутатської фракції БЮТ. Коли я поцікавилась у керівника фракції Леоніда Можарівського, чим зумовлена така позиці, відповідь щонайменше здивувала:

- Люди мають право вирішувати самі, а не ждати, поки зроблять це за них інші.

Уточнювати, які «люди» і хто «інші», не було необхідності. Просто, мабуть, забув депутат, що і «люди», тобто представники Кривого, й «інші», тобто депутати ради - то все представники обєднаної територіальної громади, які мають спільно приймати виважені рішення.

А одностайне «проти» депутатів згаданої фракції - не що інше, як звичайнісінький популізм, тобто хід, котрий хоч і не приносить користі громаді, зате може допомогти на виборах.

Петро  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь