A A A K K K
для людей із порушенням зору
Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Бджола, бджоли, вулик, мед

Дата: 15.05.2019 15:31
Кількість переглядів: 657

Фото без опису

    Це все, що більшість людей знає про цих комах. Ці невтомні трудівниці запиляють більшість квіткових рослин нашої території. Користь від цієї роботи помічають всі: і дітлахи, з’ївши суницю чи чорну черешню, і бабусі, які бідкаються про ціну на гречану крупу, і молоді люди, які купують пакунок соняшникового насіння, із задоволенням, його лускаючи.   Всієї продукції рослин, якої не було б при відсутності бджіл, навіть не уявити.

    Є ще внутрішнє виробництво, яке відбувається в самому вулику. Там ці невтомні трудівниці, чаклуючи, виробляють мед, пергу, маточне молочко, прополіс, віск і як не хочеться про це говорити - бджолину отруту.

    Керують всім цим процесом пасічники. Вони є головними технологами виробництва.

    На даний час більшість медоносів обробляються від паразитів препаратами системної контактної дії, які не відрізняють бджіл від інших комах. В зв’язку з цим власники полів перед початком обробки повинні повідомити голів сільських рад на території яких знаходяться їхні поля за три дні, про час обробки, назву препарату, дозу і період піврозпаду.

    В свою чергу сільський голова і депутати сільської ради доводять цю інформацію до відома пасічників. І тут виникає наступне питання: яких пасічників повідомляти? Пасіки не паспортизовані. Пасічники приховують інформацію від сільських рад про наявність бджолосімей в господарстві. Бджола з пасіки, яка не зареєстрована (паспортизована), є дикою. Щоб уникнути казусів із загибеллю бджіл внаслідок господарської діяльності інших осіб, радимо:

  • Звертатися в органи паспортизації а саме: в Попільнянську районну державну лікарню ветеринарної медицини і сільські ради для реєстрації і видачі паспортів;
  • Відбір та пересилка проб патологічного матеріалу для лабораторного дослідження від отруєних бджолосімей пестицидами проводиться згідно затвердженим правилам. Ці правила є у ветеринарно-санітарному паспорті пасічника.

    Тоді ви будете вчасно попереджені про обробіток полів не пізніше, ніж за три доби. В разі загибелі комах, повідомити управління Держпродспоживслужби в Попільнянському районі НЕГАЙНО:

  • повідомляється регіональна лабораторія ветеринарної медицини м. Житомир;
  • керівник господарства (агроном);
  • бджоляр;
  • представник місцевої влади.

    Складається акт комісійного обстеження господарства (пасіки). Відбирається патологічний матеріал, пишеться супровідний лист в Українську лабораторію якості та безпеки продукції АПК. Адреса: Україна, 08162, Києво-Святошинський район, смт Чабани, вул. Машинобудівників, 7,  тел. 527-89-43.

    Відібраний матеріал опечатати, пронумерувати, додати до нього супровідний лист та акт комісійного обстеження і відправити в лабораторію не пізніше 1-2 діб з моменту відбору. Відправка патматеріалу здійснюється за кошти пасічника.

    В разі загибелі бджіл письмове звернення надсилати до управління Держпродспоживслужби в Попільнянському районі згідно до Закону України від 02.07.2015 року №577-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян».

Т.в.о.начальника райдержлікарні                                                     П.А.Хомюк

 

Пам'ятку щодо профілактики отруєнь бджіл, порядок взаємодії аграріїв та пасічників, методичні рекомендації  можна переглянути   ТУТ...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь