A A A K K K
для людей із порушенням зору
Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Ой, що ж то за шум учинився?

Дата: 03.07.2019 14:22
Кількість переглядів: 590

Можливо, дехто мені й дорікне, мовляв, чи доречний у заголовок до такої серйозної публікації рядок із жартівливої пісні. Думаю, абсолютно, оскільки та шура-бура, що зчинилася після прийняття селищною радою нових тарифів на водопостачання та водовідведення, дуже схожа якщо й не на жарт, то точно на щось дуже не серйозне. Чому?

По-перше, хоча б тому, що процедура розробки і прийняття нових розцінок витримана чітко в межах діючого законодавства. Думаю, доречно нагадати причини, що зумовили необхідність привести тарифи до економічно-обгрунтованого рівня, та послідовність цього процесу.

Так ось. Останнє таке упорядкування розцінок було в 2012 році. Тоді, до слова сказати, в них закладалась мінімальна зарплата 985 гривень, а нині вона 4173 грн., вартість кіловата електроенергії була 72 копійки, а нині вона - 3,44 грн. Відповідно значно меншою, ніж тепер була і вартість пального, запчастин, ремонтних послуг тощо.

У результаті з початку створення громади КП «Гарант» відшкодовано з бюджету громади різницю в тарифах для населення в сумі чотири мільйони гривень. Для юридичних осіб, до речі, такого відшкодування чинне законодавство не передбачає, а значить вона лягає прямим збитком на комунальне підприємство.

Щоправда, у 2016 році було намагання упорядкувати тарифи, але депутати тоді підтримали лиш дуже незначне збільшення їх, що, безумовно, не кращим чином позначилось на діяльності КП «Гарант». Маючи цей гіркий досвід, а також аби уникнути підозри в упередженості, ми вирішили нинішнього року найняти ліцензоване спеціалізоване підприємство - ТОВ «Розрахунковий центр послуг», яке й розробило тарифи, беручи до уваги, до речі, витрати 2017 року, а не минулого, що було б більш логічно.

Що буде, якщо тарифи не підвищувати, або підвищити частково? Відповідь проста: буде те, що сталося свого часу з комунгоспом та КП «Благоустрій» - банкрутство. Це якщо сказати одним словом. Однак цей результат не тільки не бажаний, а й неприпустимий.  Згадаймо знову той же «Благоустрій» - процес тривав близько десяти років, при цьому жодної копійки боргів не було списано.

Де взяли гроші на їх погашення? Виручили від продажу майна, у тому числі й приміщення, та технічних засобів, а частину суми ще й відшкодувала селищна рада.

Нині у КП «Гарант» заново створена матеріально-технічна база, на що витрачені немалі кошти, в межах можливостей ведуться планові ремонтні роботи і т. д. Тобто, підприємство, що вкрай необхідне для обслуговування потреб селища, твердо стає на ноги.

Якщо ж довести його до банкрутства, то все знову піде з молотка, тобто потрачені на становлення «Гаранта» кошти просто вилетять у трубу. А це, між іншим гроші не лише тих, хто платить за водопостачання та водовідведення, а всіх мешканців громади, що сплачують податки і збори у місцевий бюджет.

Знаю, дехто слушно може зауважити, мовляв, але ж деякі депутати, виходячи із спроможності людей, а не з потреб підприємства, все-таки не голосували за економічно-обгрунтовані тарифи.

Не згадуватиму про недалекі вибори, політичні інтереси, дешевий популізм та інші речі, однак скажу, що ними можна довести підприємство  до банкрутства.

До речі, перш ніж депутати голосували за економічно-обгрунтовані тарифи, селищний голова дав доручення виконкому вивчити можливості зниження тарифів окремим, тобто неплатоспроможним, категоріям населення.

Та врешті, особисто мені геть не зрозуміло, чому лише після голосування нові тарифи викликали такий спротив, адже процедура прийняття їх була витримана без жодних порушень. Зокрема, як і передбачає закон, за півтора місяця до сесії на сайті селищної ради та в газеті «Перемога» було опубліковано відповідний акт регуляторного впливу. Та жодної пропозиції, я вже не кажу про невдоволення, після цього до селищної ради не надійшло.

І насамкінець. Декілька років тому, прагнучи європейського вибору, українці вийшли на майдан. А чи так же бездумно та нераціонально, як у нас, в Європі витрачають питну воду - на поливання городів, зокрема, та інше? Тож будьмо послідовними у своїх діях і в своєму виборі.

Олександр ПІНЦОВ,

перший заступник селищного голови.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь