Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Зберегли для майбутніх поколінь

Дата: 17.07.2019 13:28
Кількість переглядів: 594

Фото без опису    Ці знімки зроблено у Голуб’ятині в кімнаті-музеї, яку кілька років тому, після закриття місцевої школи, переселили до центру культури і дозвілля. Тут зібрано десятки автентичних речей, якими багато років тому користувались жителі цього села.

    Створювався музей, як розповів виконуючий обов’язки сільського старости Михайло Грицай, сільськими школярами на чолі з директором школи Оксаною Лещенко та вчителькою Галиною Бовсуновською протягом тривалого періоду. Активно долучився до цієї справи і завгосп школи Олександр Свиридович.

    Якщо ще кілька років тому чимало речей, що експонуються, можна було знайти в комірчині чи на горищі старої хати, або й у вжитку старшого віку сільчан, то нині їх вже, як мовиться, і вдень з вогнем не відшукаєш. Як, наприклад, дерев’яні ночви, хлібна діжа і копистка, прядка, веретено, прач і рубель, рогачі і коцюба, дерев’яні ложки і совок, вишиванки на полотні і їхні ровесники - рушники, домоткані доріжки.

    Багато хто з молодих навіть чимало з цих слів не чув, а це ж все - наше минуле. Тому дуже добре зробили голуб’ятинці, що не дозволили розтягнути сільські скарби, а зберегли спільне надбання для майбутніх поколінь.

    - До створення музею, - розповідає Оксана Володимирівна, - долучилось все село. Хтось безпосередньо збирав речі і доводив їх, так би мовити, до музейного вигляду - багато що необхідно було відмивати і відчищати, реставрувати, прати, відбілювати, а хтось пропонував власну «старину» або підказував адреси, здебільшого хат, що розвалилися, де могло ще щось зберегтись. Саме в такий спосіб, наприклад, ми роздобули старий мисник з точеною оздобою.

    Цікаво, що діти до кожного експонату додавали ще й розповідь старших односельчан про ту чи іншу знахідку, або про людину, чиїми руками вона була створена.

    Двері шкільного музею ніколи не були зачинені. Крім історичних цінностей, у ньому постійно виставлялись ще й рукодільні роботи учнів. Нерідко діти залишали у музеї свої роботи навіть нічого не кажучи вчителям.

    Що не кажіть, а це гарний приклад для наслідування - і в плані створення музею, і в плані його збереження.

Марина КОРОТЕНЮК.

На знімках: колишня директорка Голуб’ятинської школи О. В. ЛЕЩЕНКО; із експозиції музею.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь