A A A K K K
для людей із порушенням зору
Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Робота влади не завжди помітна, а результати її зримі

Дата: 22.11.2019 10:06
Кількість переглядів: 624

Чим менше часу відділяє нас від виборів до місцевих рад, тим активніше люди розмірковують над тим, які обіцянки вдалося втілити в життя нинішній владі. Оскільки проблем у нас завжди вистачало, і мають вони, як правило, масштабний характер, то й зрушення у вирішенні їх помітні не завжди. До того ж, на жаль, не можна стверджувати однозначно, що й адміністративно-територіальна, освітня та медична реформи вже повсюдно показали очікувані результати.

Та не будемо, як кажуть, розпиляти увагу на все й одразу. Із першим заступником Попільнянського селищного голови Олександром ПІНЦОВИМ ми повели мову про те, як вирішуються в громаді питання, які він безпосередньо курирує, тобто архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

- По-перше, я абсолютно не згоден з тим, що непомітно позитиву від децентралізації. Якщо, зрозуміло, ви саме її маєте на увазі, кажучи про адміністративно-територіальну реформу.

Хіба не є позитивом те, що значна частина податків і зборів тепер скеровується до місцевих бюджетів? За рахунок цього в повній мірі задовольняються фінансові потреби галузей освіти, медицини, культури і частково соціального захисту.

Коли, скажіть, протягом останніх двадцяти років перед об’єднанням громад проводились капітальні ремонти доріг між селами? А тепер проводяться.

- Хоч, на жаль, не в тих обсягах, які нашим дорогам необхідні.

- Згоден. Однак початок є. Щоправда, поки що багато часу і коштів витрачається на виготовлення необхідної документації для проведення будь-яких будівельних чи ремонтних робіт. Але ж жодним чином змінити це ми не спроможні - всі процедури прописані в законах.

- Та як би там не було, дороги ремонтуються.

- Так. І в першу чергу беремось за найзанедбаніші ділянки та найбільш завантажені транспортом. Приміром, у Ходоркові заасфальтували вулиці Савенці і Новобудову, у Сокільчі - вулицю Лесі Українки, у Новоселиці - Павлюченка, у Саверцях - Першотравневу і проїзд між Першотравневою та Шевченка, у селі Попільні - вулицю 40-річчя Перемоги. У селищі Попільні - Молодіжну, Ватутіна та частини вулиць Садової, Житомирської, Мічуріна, Каштанової і Вишневої. Завершити ці роботи плануємо у наступному році.

Також у селищі Попільні відремонтували проїжджі частини перехресть вулиць Першого Травня і Київської (біля лікарні) та Київської і Богдана Хмельницького (біля лісгоспу). У Миролюбівці завершили ремонт дороги, проєктно-кошторисну  документацію на яку виготовила сільська рада ще до об’єднання громад. У селі Попільні облаштували проїзд між вулицями Прикордонників та Центральною.

- Але ж не все це зроблено цього року?

- Звісно, що ні. Ці роботи виконано за період, що минув після виборів 2016 року.

- І в райцентрі зроблено, мабуть, більше, ніж у всіх інших селах разом узятих?

- Це цілком закономірно. По-перше, вже хоча б тому, що й вулиць у райцентрі значно більше, ніж у будь-якому селі.

По-друге, 56 відсотків доходів до бюджету надходить саме із селища. Та, врешті, й послуговуються райцентрівськими дорогами не лише місцеві мешканці. І до лікарні, й до інших організацій люди з усього району їдуть.

Також не варто забувати, що це лише початок. У найближчі роки ремонтні роботи продовжуватимуться. До того ж, я розповів про ремонти доріг, які в основному включають асфальтування. Та, крім них, у всіх селах регулярно проводяться ще й поточні - грейдерування, підсипання гранітним відсівом. І всі вулиці в усіх селах освітлюються в темну пору доби. І в кожному селі є комунальні працівники, які виконують роботи з благоустрою населених пунктів.

До місця сказати, що і в плані благоустрою, і в питаннях утримання бюджетних галузей ми активно співпрацюємо з депутатами вищих рівнів, місцевими господарниками, фермерами та підприємцями. Особливо відчутна допомога керівників сільгосппідприємств Якуба Алаудиновича Джанхотова, Анатолія Кузьмича Бойчука, Анатолія Миколайовича Березовського.

ТОВ «АСТ» у Парипсах частково замінило огорожу на кладовищі. ПСП «Саверці» відремонтувало дороги на вулицях Молодіжній, Лісовій та частково Першотравневій. Це і нам підмога, і люди від місцевих керівників турботу про себе відчувають.

З ініціативи та за підтримки депутата обласної ради Євгенія Вікторовича Жабокрицького встановлюються станції очистки води у навчальних закладах.

- І скільки таких вже діє?

- У Попільнянському ліцеї, Ходорківській та Парипській школах, планується також встановлення станції очистки води у школі села Попільні.

- Ознакою останніх років є й термосанація та модернізація шкіл і дошкільних закладів з метою енергозбереження?

- Безумовно. І цей ємкий і затратний процес нам вдалося втиснути в порівняно невеликі терміни. Так, у двох дитсадках селища Попільні, а також у Сокільчанському ДНЗ та в Попільнянському ліцеї проведено термосанацію. У Ходоркові, Сокільчі й Новоселиці та всіх дитсадках селища Попільні в дошкільних закладах встановлено економні твердопаливні котли.

У Сокільчанській і Строківській школах та в котельні дитсадка села Попільні замінили частину вікон, у Ходоркові перекрили навчальний заклад, а в Строкові - будинок культури. Для Сокільчанського дитсадка придбали ігровий майданчик, а також два їх встановили на вулицях у Попільні, в школі села Попільні частково замінили електропроводку.

Не обійшли увагою й Попільнянський центр культури та дозвілля, щоправда, обмежились тут поточним ремонтом. Зате придбали одяг для сцени і звукову апаратуру, мобільну сцену. Провели також ремонт у дитячій музичній школі. Та якось аж незручно перелічувати все це.

- Чому ж, що зроблено, те зроблено. Як, наприклад, не згадати про спортзал, реконструйований із майстерні у Попільні?

- Реконструювали. І приємно, що тепер він ніколи не пустує. Спорудили також поля для міні футболу у Попільні і в Новоселиці.

- А як гарно розчистили кладовище в Новоселиці!

- Цю роботу виконали на прохання жителів села, які також активно брали участь у розчищенні кладовища. При в’їзді в Попільню з боку Житомира облаштували обеліск загиблим прикордонникам.

На старому цвинтарі в Попільні встановили пам’ятники полеглим в роки Другої світової війни. До речі, відремонтували і опорядили пам’ятники загиблим воїнам і гетьману Самойловичу у Ходоркові, нині завершується реконструкція обеліска у Саверцях, опоряджено меморіальний комплекс у Голуб’ятині.

- Кілька років тому, пам’ятаю, чимало говорили про те, що конче необхідно розробити генеральні плани населених пунктів. Так балачками все й скінчилося?

- Звісно, що ні. Діло в тому, що робота селищної ради (та й влади загалом) це в основному непомітні широкому загалу процеси. Як правило, люди бачать лиш результати, а вся рутина залишається, як кажуть, за кадром.

Саме виготовлення тієї чи іншої документації і є тим самим закадровим процесом. Стосовно генпланів можу сказати, що процес пішов - перший етап, тобто розроблення схем планування населених пунктів, завершився. Хоча й попереду ще чимало роботи.

- Насамкінець смію нагадати, що незабаром зима, а вона завжди приходить несподівано і завдає чимало клопотів ожеледицями, снігопадами...

- Та зими в нас тепер такі прошені, що хай би вже й засніжило. Тим паче, що наше комунальне господарство має необхідні технічні засоби для розчищання доріг. А в селах у цьому плані співпрацюємо з місцевими господарниками.

Вела розмову Марина КОРОТЕНЮК.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь