A A A K K K
для людей із порушенням зору
Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

До уваги власників звіроферм

Дата: 16.11.2020 11:32
Кількість переглядів: 419

Фото без описуЗа даними Міністерства охорони здоров’я України (далі - МОЗ України) починаючи з червня 2020 року в Данії було виявлено 214 випадків захворювання людей на COVID-19 варіантами коронавірусу SARS-CoV-2, пов'язаними з вирощуванням норок в промислових масштабах.

Серед цих 214 зареєстрованих випадків, 12 випадків з унікальним варіантом коронавірусу SARS-CoV-2, про який стало відомо 5 листопада. Усі 12 випадків були виявлені в Північній Ютландії (регіон Данії, де розташовані ферми для вирощування норок). Вісім осіб мали безпосередній зв'язок із роботою на норкових фермах, а чотири випадки стосувалися передачі вірусу всередині місцевої громади.

Наявні дані свідчать про те, що клінічна картина, ступінь тяжкості та передача інфекції серед заражених варіантом SARS-CoV-2 пов'язаним з норками є подібними до циркулюючого в загальному населенні коронавірусу SARS-CoV-2. Однак варіант, пов'язаний з норками (ще відомий як «варіант кластеру 5») має поєднання мутацій або змін, які раніше не спостерігались. Попередні висновки вказують на те, що цей конкретний варіант, виявлений як у норок, так і у 12 людей, дещо знижує чутливість до нейтралізуючих антитіл. Ймовірність антигенної мутації SARS-CoV-2 ще не доведена, але у найгіршому випадку антигенна мутація може мати негативні наслідки для імунітету, ймовірності реінфекцій та ефективності вакцин від COVID-19. Також, існують застереження щодо того, що поширення коронавірусу SARS-CoV-2 серед норок може призвести до формування резервуару інфекції, яка згодом може передаватись до людей.

З метою уникнення ризиків, пов’язаних із зафіксованим варіантом SARS-CoV-2, влада Данії вживає заходів щодо обмеження подальшого поширення цього варіанту вірусу серед популяцій норок та людей, зокрема забиття норок на всіх норкових фермах по всій території Данії та посилення епідеміологічних та карантинних обмеження для 280000 людей, які проживають в муніципалітетах Данії, де розташовані норкові ферми.

З моменту звернення Посольства Королівства Данії в Україні ще п’ять країн, а саме Нідерланди, Іспанія, Швеція, Італія та Сполучені Штати Америки, повідомили про випадки SARS-CoV-2 серед норок.

У зв’язку з викладеним вище, МОЗ України звертається з проханням посилити епідеміологічний нагляд за населенням, що проживає в санітарно- захисній зоні підприємств та працівниками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь