A A A K K K
для людей із порушенням зору
Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ

Дата: 28.09.2022 09:25
Кількість переглядів: 250

Фото без опису

 

В Україні щорічно в побуті реєструються випадки отруєнь на ботулізм. Всі вони пов’язані із споживанням продуктів харчування та приготування в домашніх умовах, а саме: консервовані м’ясопродуктів, грибів, риби сушеної, в’яленої  та копченої тощо. З початку року зареєстровано 43 випадків ботулізму з 46 постраждалими, 2 хворих померли. Необхідно відмітити, що в червні значно ускладнилася епідситуація щодо захворюваності на ботулізм; за місяць зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 потерпілими, майже стільки, скільки за 5 попередніх місяців. Аналогічна ситуація склалася в 2022 році і в області, де із 6 випадків ботулізму, 4 - були зареєстровані в червні.

Ботулізм - важке і небезпечне інфекційне захворювання, яке уражає нервову систему, аж до м´язового і дихального паралічу, що може викликати смерть яке виникає при вживанні продуктів в яких накопичується ботулотоксин - це токсин, що виробляється клостридіями, в умовах відсутності кисню.

Продукти які можуть бути джерелом збудника:

  • в´ялена та копчена риба;
  • ковбасні вироби , призначені для тривалого зберігання і виготовленні без дотриманням ДСТУ та достатньої термічної обробки;
  • мариновані гриби;
  • м´ясні і рибні консерви;
  • тушонка паштети;
  • овочева і фруктова консервація.

Харчові продукти забрудненні клостридіями і недостатньо обробленні стають причиною захворювання на ботулізм. Токсин клостридій - ботулотоксин починає вироблятися тільки без доступу кисню. Токсин добре переносить заморожування  тому сардельки  та інші ковбасні вироби, особливо у вакуумній упаковці теж становлять загрозу щодо ботулізму.                                 Найчастіше причиною ботулізму стають в´ялені або копчені продукти домашнього приготування, про те є випадки виникнення хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

На око визначити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти можуть містити спори збудника ботулізму. Щоб вони були знищенні, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. Якщо спори клостридій все таки потрапили в м´ясні консерви або інші домашні заготовки, то в домашніх умовах їх знищити не можливо -ботулотоксин буде накопичуватися в закритій консервній банці при зберіганні в теплі. Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо вони погано промиті від землі, якщо банка здулася , її обов’язково потрібно викинути, причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин.

Також існує поняття : «гніздовий ботулізм» коли частина продукту може бути заражена, а частина ні.

Ознаки захворювання виникають  на 2-3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 год. Якщо ж симптоми ботулізму з´являються через 4-8 годин це пов’язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої  форми хвороби.

До ранніх ознак ботулізму належить: сухість у роті, різка зміна гостроти зору (наприклад короткозора людина починає бачити вдалину), двоїння предметів, слабкість, швидка стомлюваність,запаморочення, блідість шкіри, блювоти, живота, порушення травлення.

У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:

  • м´язова слабкість, параліч, порушеня дихання (часте і поверхневе), прискорене серцебиття, підвищення кров´яного тиску;
  • порушення мови, ковтання, порушення міміки, викликане ураженням лицевого нерва, затримка сечовипускання.

У питаннях профілактики ботулізму є основним дотримання чистоти сировини. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів в´яленої,  копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадках появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

ПАМ´ЯТАЙТЕ, ЩО ХВОРОБУ ЛЕГШЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЛІКУВАТИ!!!

 

Попільнянське   управління Головного

управління Держпродспоживслужби

в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь