A A A K K K
для людей із порушенням зору
Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

23-29 жовтня -- Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем

Дата: 24.10.2022 16:01
Кількість переглядів: 125

ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ: ДЕ ТАЇТЬСЯ НЕБЕЗПЕКА?

  •  спазми шлунку;
  • труднощі у вивченні нових речей.

Як убезпечитися від отруєння свинцем
• Купуйте   продукти харчування тільки у постачальників (продавців), які
перевіряють свою продукцію на вміст важких металів (свинцю). Особливо
це стосується листових овочів, грибів, чаю.
• Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей,
автозаправок, на територіях підприємств.
• Не проводьте багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись
спортом ) біля автодоріг з високою щільністю руху -- навіть якщо
моніторингові дослідження не показують перевищення граничнодопустимої
концентрації свинцю у повітрі та ґрунті. Віддавайте перевагу парковим зонам
і пляжам.
• Не відкривайте вікна, якщо вони виходять на автодороги зі значною
щільністю руху, у час пік.
• Користуйтеся респіраторами при роботі з товарами зі значною
концентрацією  свинцю (масляні свинцеві фарби, свинцеві акумулятори
тощо).
• Дотримуйтеся правил особистої гігієни (не споживайте їжу в цеху,
після роботи приймайте душ, змінюйте робочій одяг), харчуйтеся
повноцінно.
• Використову

23-29 жовтня -- Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем. Цей
захід проводиться щорічно у всьому світі з ініціативи Глобального альянсу з
відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP).
Свинець є загальновизнаним токсином, який справляє значний негативний
вплив на здоров'я -- зокрема на неврологічну, серцево-судинну, шлунково-
кишкову та гематологічну системи. Маленькі діти особливо вразливі. Вони
піддаються більшому впливу, ніж дорослі. А ще свинець впливає на мозок,
що розвивається – це може призвести до зниження інтелектуальних
здібностей.

Цифри і факти
• За оцінками та висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я
(ВООЗ), свинець входить до десятки найнебезпечніших хімічних речовин у
світі. Його широке застосування призвело до значного забруднення
навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров'ям у людей.
Цей метал має кумулятивну токсичну дію на мозок і нервову систему,
систему крові, шлунково-кишкову та серцево-судинну системи, а також
нирки. 
• Токсична доза свинцю для людини складає 1 – 3 г, смертельна 8 – 10 г.
Серйозну загрозу життю і здоров’ю людини створює хронічна свинцева
інтоксикація, оскільки навіть у низьких концентраціях цей елемент здатний
накопичуватися в організмі людини та спричиняти цілу низку порушень
здоров’я.
• За оцінкою Інституту показників та оцінки здоров'я, у 2019 році вплив
свинцю став причиною 900 тисяч смертей в різних країнах.
• Найбільш небезпечними джерелами забруднення свинцем є такі
виробництва та технологічні процеси: металургійна промисловість,

виробництво акумуляторів, пігментів, фарб, сикативів, спеціального скла,
мастил, антидетонаційних присадок до автомобільних бензинів, пластмас
тощо.
• У вигляді аерозолів свинець легко поширюється з повітрям. Міграція також
відбувається в системі: «вода-ґрунт-рослини-харчові продукти-людина».
Тому, окрім працюючих на зазначених вище виробництвах, значна кількість
населення прилеглих до них територій щодня поглинає свинець як в
нетоксичних, так і в субтоксичних дозах. У середньому кожний житель
Європи та США поглинає 0,3 мг свинцю щоденно.
• Із загальної кількості свинцю, яка потрапляє в організм людини, 30-45%
надходить з їжею, 30% -- з пилом, 10–20% -- з питною водою і 5-20% -- з
повітрям. Виділяється свинець з організму разом з калом, сечею, потом,
молоком та слиною. Найбільша кількість свинцю виводиться з калом -- це
весь свинець, що не всмоктався в шлунково-кишковому тракті. Нирками
шляхом фільтрації видаляється в середньому 30 мкг свинцю за добу.
Кількість металу, що виділяється з потом -- до 60 мкг за добу.

Симптоми свинцевого отруєння:

  •  біль або дискомфорт;
  •  втома;
  •  головний біль;
  •  закреп;
  •  нудота або блювота;
  •  оніміння або поколювання;
  •  складність заснути;

йте в додатковому  харчуванні продукти, які містять
пектинові речовини (наприклад, яблука, соки).
Лікування отруєння свинцем буде залежати від його рівня в організмі.
Основний крок – усунення джерела свинцю. Лікування може передбачати
застосування хелатів, які зв’язують свинець і в такий спосіб допомагають
вивести його з організму. У випадку високого рівня свинцю в організмі --
необхідна госпіталізація в стаціонар.
Бережіть себе і будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь