Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

27 жовтня — День української писемності та мови. Долучайтеся до Всеукраїнського радіодиктанту

Дата: 27.10.2023 09:53
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

Українська мова є втіленням багатої історії та культурної спадщини нашої країни. Це не просто засіб спілкування, але й символ національної ідентичності, гордості й спадщини. Українську мову неодноразово забороняли та намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид.

 

Проте, завдяки непохитному духу українців, мова встояла перед викликами й зберегла своє звучання для майбутніх поколінь. Нині українська мова визнана однією з найгармонійніших та найкрасивіших мов у світі, що зачаровує своєю мелодійністю та емоційністю.

 

Мова стала інструментом об’єднання українців, їх спільним мостом у спілкуванні та культурному обміні. У навчальних закладах, літературі, музиці, кіно та інших галузях культури українська мова продовжує зміцнювати своє положення, стаючи джерелом натхнення для митців і дослідників.

 

За традицією у День української писемність та мови щорічно проводиться Всеукраїнський радіодиктант. Цього року його проведуть 27 жовтня. Написати текст вдома може будь-хто. Потім лист з диктантом потрібно сфотографувати й впродовж дня надіслати на спеціальну електронну адресу. Люди, які напишуть диктант без помилок, отримають призи від організаторів.

 

ДовідковоПрезидент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.

 

У 2023 році дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь