Попільнянська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

27 жовтня — День української писемності та мови. Долучайтеся до Всеукраїнського радіодиктанту

Дата: 27.10.2023 09:53
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Українська мова є втіленням багатої історії та культурної спадщини нашої країни. Це не просто засіб спілкування, але й символ національної ідентичності, гордості й спадщини. Українську мову неодноразово забороняли та намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид.

 

Проте, завдяки непохитному духу українців, мова встояла перед викликами й зберегла своє звучання для майбутніх поколінь. Нині українська мова визнана однією з найгармонійніших та найкрасивіших мов у світі, що зачаровує своєю мелодійністю та емоційністю.

 

Мова стала інструментом об’єднання українців, їх спільним мостом у спілкуванні та культурному обміні. У навчальних закладах, літературі, музиці, кіно та інших галузях культури українська мова продовжує зміцнювати своє положення, стаючи джерелом натхнення для митців і дослідників.

 

За традицією у День української писемність та мови щорічно проводиться Всеукраїнський радіодиктант. Цього року його проведуть 27 жовтня. Написати текст вдома може будь-хто. Потім лист з диктантом потрібно сфотографувати й впродовж дня надіслати на спеціальну електронну адресу. Люди, які напишуть диктант без помилок, отримають призи від організаторів.

 

ДовідковоПрезидент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.

 

У 2023 році дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь