ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ БОТУЛІЗМУ
В Україні щорічно в побуті реєструються випадки отруєнь на ботулізм. Всі вони пов’язані із споживанням продуктів харчування та приготування в домашніх умовах, а саме: консервовані м’ясопродуктів, грибів, риби сушеної, в’яленої та копченої тощо. За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. За аналогічний період 2023 року територіальними органами Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було. Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані із вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2 постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 1 випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6 постраждалими – рибна продукція, придбана в магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1 постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції ймовірно промислового виробництва, серед яких один випадок летальний, що може бути пов’язаний із вживанням страви «суші» (Запорізька область).
Ботулізм - важке і небезпечне інфекційне захворювання, яке уражає нервову систему, аж до м´язового і дихального паралічу, що може викликати смерть яке виникає при вживанні продуктів в яких накопичується ботулотоксин - це токсин, що виробляється клостридіями, в умовах відсутності кисню.
Продукти які можуть бути джерелом збудника:
- в´ялена та копчена риба;
- ковбасні вироби , призначені для тривалого зберігання і виготовленні без дотриманням ДСТУ та достатньої термічної обробки;
- мариновані гриби;
- м´ясні і рибні консерви;
- тушонка паштети;
- овочева і фруктова консервація.
Харчові продукти забрудненні клостридіями і недостатньо обробленні стають причиною захворювання на ботулізм. Токсин клостридій - ботулотоксин починає вироблятися тільки без доступу кисню. Токсин добре переносить заморожування тому сардельки та інші ковбасні вироби, особливо у вакуумній упаковці теж становлять загрозу щодо ботулізму. Найчастіше причиною ботулізму стають в´ялені або копчені продукти домашнього приготування, про те є випадки виникнення хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
На око визначити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти можуть містити спори збудника ботулізму. Щоб вони були знищенні, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. Якщо спори клостридій все таки потрапили в м´ясні консерви або інші домашні заготовки, то в домашніх умовах їх знищити не можливо - ботулотоксин буде накопичуватися в закритій консервній банці при зберіганні в теплі. Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо вони погано промиті від землі, якщо банка здулася , її обов’язково потрібно викинути, причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин.
Також існує поняття : «гніздовий ботулізм» коли частина продукту може бути заражена, а частина ні.
Ознаки захворювання виникають на 2-3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 год. Якщо ж симптоми ботулізму з´являються через 4-8 годин це пов’язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої форми хвороби.
До ранніх ознак ботулізму належить: сухість у роті, різка зміна гостроти зору (наприклад короткозора людина починає бачити вдалину), двоїння предметів, слабкість, швидка стомлюваність,запаморочення, блідість шкіри, блювоти, живота, порушення травлення.
У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:
- м´язова слабкість, параліч, порушення дихання (часте і поверхневе), прискорене серцебиття, підвищення кров´яного тиску, порушення мови, ковтання, порушення міміки, викликане ураженням лицевого нерва, затримка сечовипускання.
У питаннях профілактики ботулізму є основним дотримання чистоти сировини. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів в´яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадках появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.
ПАМ´ЯТАЙТЕ, ЩО ХВОРОБУ ЛЕГШЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЛІКУВАТИ!!!
Житомирське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в
Житомирській області